Süreç Otomasyonu Ve Yapay Zeka İşletmeleri Yeniden Şekillendiriyor

Süreç Otomasyonu Ve Yapay Zeka İşletmeleri Yeniden Şekillendiriyor

Süreç otomasyonu, yapay zeka (AI) ve diğer otomasyon teknolojileri, çalışma şeklimizi kökten değiştirmeye başladı. Birçok kuruluş otomasyonun sunduğu yeteneklerden yararlanmaya istekliyken, bazıları bu yeni teknolojilerin tam olarak nasıl uygulanabileceğini anlamakta zorluk çekiyor. Ancak önümüzdeki yıllarda otomasyon ve yapay zeka, iş zorluklarına yaklaşma şeklimizde devrim yaratmayı vaat ediyor.

Yapay zeka ve otomasyon nasıl iş değeri üretir?

Yapay zeka ve otomasyon günümüzde zaten yaygın olarak kullanılıyor, ancak bu teknolojileri henüz benimsememiş bir şirket için bu araçları etkin ve verimli bir şekilde işletmeye entegre etmek zor olabilir.

McKinsey tarafından hazırlanan bir raporda özetlendiği gibi, yapay zeka ve otomasyon için birçok kullanım örneğinden sadece birkaçı:

• Müşteri hizmetleri yönetimi

• Görev otomasyonu

• Müşteri kazanımı

• Ürün önerileri

• Risk modelleme

• Analitik odaklı işe alma ve elde tutma

• Lojistik ağı ve depo optimizasyonu

• Bakım Öngörüsü

Şimdi, bu yeteneklerin nasıl iş değerine dönüştüğünü gösterebilecek birkaç gerçek dünyadan örneğe biraz daha derine inelim:

Chatbot'lar, hem müşteri deneyimini iyileştirebilen hem de müşteri hizmetleri maliyetlerinden tasarruf sağlayan müşteri hizmetleri görevlerini otomatikleştirmek için kullanılabilir.

Yapay zeka, bir müşterinin ürün satın alımlarını özel öneriler sunmak için analiz edebilir ve gelecekte hangi satın alımları yapma olasılığının olacağını tahmin edebilir. Bu daha sonra müşteri deneyimini geliştirirken satışları artırabilir.

Costifier'ın Maliyet Tahminleme ve Optimizasyon yazılımı gibi görev otomasyonu özelliklerine sahip platformlar, teklifler için en uygun maliyetleri bulmak ve otomatik teklif hazırlamak için kullanılabilir ve çalışanların zaman kazanmasını sağlar.

Bu münferit örneklere bakıldığında, her işletme için farklı alanlarda kullanılabileceği görülmektedir. Yeterli veriye sahip bir işletme, süreçlerini optimize etmek, pazarlama deneyimlerini geliştirmek ve daha fazlası için bu bilgilerden yararlanabilir. Bununla birlikte, daha az belirgin olan şey, otomasyonun iş hayatındaki geleceği, ekonomi ve toplumun kendisi üzerinde ne kadar büyük bir etkisinin olacağıdır.

Süreç otomasyonu ve yapay zeka işin geleceğini nasıl yeniden şekillendirecek?

Önümüzdeki yıllarda otomasyon ve yapay zeka, çalışma şeklimizde ve müşterilere değer sunma şeklimizde büyük bir değişimi tetikleyecek. Bazı uzmanlara göre, yapay zeka internetten daha büyük bir etkiye sahip olacak ve süreç otomasyonu, robotik ve diğer teknolojik yeniliklerle birleştiğinde, iş ortamını ve işyerini tamamen değiştirebilecek bir değişimle karşı karşıya olacağız.

Yapay zekanın küresel erişimiyle ilgili olarak IDC'nin bulguları şu şekilde:

• Yapay zeka harcamaları 2020 ile 2024 arasında ikiye katlanarak 50,1 milyar dolardan 110 milyar dolara çıkacak. En iyi kullanım örnekleri, satış süreci tavsiyesi ve otomasyonu, otomatikleştirilmiş müşteri hizmetleri aracıları ve BT otomasyonu gibi yukarıda kapsananların çoğunu içerecektir.

• Perakende ve bankacılık, bu yapay zeka benimseme büyüme eğrisinin önde gelen itici güçleri olacak ve bunu üretim, süreç üretimi ve sağlık hizmetleri izleyecek.

• İş modelleri ve işletim modelleri geliştikçe işyeri de değişecektir. Görev otomasyon platformları, belirtildiği gibi, işyerinde büyük üretkenlik kazanımları sağlayabilir. Çalışanların artık tekrar eden, sıradan görevlere zaman harcamasına gerek kalmayacak ve bunun yerine daha stratejik girişimlere odaklanabilecekler.

Dolaylı kayıplar meydana gelebilir. Dijital dönüşüm yazılımları devreye alınması veya yazılımın kullanılması başarısız olursa, gelir kaybedilir, organizasyon sorunları yaratabilir ve çalışanlarınız şirketinize ve karar vericilere olan güveni azalabilir. Ancak, doğru bir şekilde uygulanırsa kuruluşunuz için son derece faydalı olabilir.

Bu konuda, hem çalışanlar hem de işverenler için otomasyonun işyerini ve işgücünü ne kadar büyük ölçüde etkileyebileceğini anlamaları çok önemli olacaktır.

İşte önümüzdeki yıllarda beklenebilecek birkaç trend:

PwC , otomasyonun birbiriyle örtüşen üç dalgada ilerleyeceğini öngörmüştür. Bunlar, basit hesaplama görevlerinin otomasyonu (algoritma dalgası), tekrarlanabilir görevlerin otomasyonu ve yapılandırılmamış verilerin analizi (artırma dalgası) ve fiziksel emeğin otomasyonu (özerklik) dalgasıdır.

Dünya Ekonomik Forumu, işletmelerin %43'ünün teknoloji entegrasyonu nedeniyle işgücünü azaltmayı planladığını, %34'ünün ise teknoloji entegrasyonu nedeniyle işgücünü genişletmeyi planladığını tahmin ediyor.

Kısacası, otomasyon ve yapay zeka, işyerini yeniden şekillendirecek ve iş rollerini, belki de çoğumuzun henüz öngöremeyeceği şekillerde yeniden tanımlayacaktır. Bu kaçınılmaz duruma hazırlanmak ve değişimin doğru tarafında kalmak için, çoğu uzman, uygun çalışan eğitimi ve yaşam boyu öğrenme, hem işverenler hem de çalışanlar için temel ilkeler haline gelmelidir.