İmalat Maliyet Tahmini Neden Bu Kadar Önemli?
İster kendi ürününüzü satmak için üretiyor olun, ister başkaları için parça üretmesi gereken bir tedarikçi olun, parçaların üretilmesiyle ilgili maliyetleri iyi tahmin edebilmeniz gerekecektir. Anlaşılması gereken önemli bir soru, teklif verme ve maliyet tahmininde ne kadar iyi olmanız gerektiğidir. "İyi", çeşitli boyutlarda ölçülebilir.
Bir üretici için "İyi", sizin için yeterince iyi bir kar marjı üreten bir ürüne ve üretim sürecine sahip olana kadar tahmin ve tasarım sürecini yineleyebilmeniz için yeterince doğru ve hızlı bir şekilde tahmin etme yeteneği olacaktır. "Yeterince iyi" bir tahmin sürecinin başarısızlığı, kar marjınızın olabileceğinden daha az olması ve bu marjı geri kazanmak için ürününüzü veya üretim sürecinizi yeniden tasarlamak pahalı olacaktır.
Bir üretici için, "İyi", tahminleri yeterince hızlı bir şekilde yapma becerisini gerektirecek ve çok sayıda işi teklif edebilecek ve diğer teklif sahiplerine karşı rekabet edebilecek ve yine de işlerden kar elde edebilecek kadar iyi olacaktır. Tahmin sürecinizin başarısızlığı, yeterince işe teklif vermemeniz, tekliflerinizin çok yüksek olması, dolayısıyla yeterince iş kazanamamanız veya belki de en kötüsü, çok düşük teklif vererek zararına bir iş yapmanız olabilir.
Tüm bu durumlarda, başarınızı en üst düzeye çıkarmak için bulunması gereken iki önemli bileşen vardır:
1. Otomasyon:
Ayarlayıp güvenebileceğiniz ve zamanında tahminler üreten tutarlı bir tekrarlanabilir tahmin süreci elde etmek için süreci otomatikleştirebilmeniz gerekir. Excel veya 10 tuşlu hesap makinesiyle hesap yapmak işe yaramayacaktır.
2. Doğruluk:
Maliyet tahminlerinizin bir işletme için yeterince doğru olmasını sağlamak için elinizden gelen her şeyi yapmanız gerekir. Ancak bu şekilde, maliyet tahminleriniz "Tutarlı" olacaktır.
Elbette maliyeti tahmin etmenin en doğru yolu, parçayı yapmak ve size ne kadara mal olduğunu görmektir. Ancak teklif için çok geç olabilir ve her halükarda bir parçayı üretmenin en pahalı yolu budur. Yeterince doğru maliyet tahminini, "aşırıya kaçmadan" ve dolayısıyla çok pahalıya mal olmadan, uygun maliyetli bir şekilde yapmak önemlidir.
Maliyet Tahmini Türleri
Birden fazla Maliyet Tahmini türü vardır ve her biri farklı düzeyde yatırım ve doğruluk gerektirir.
Kaba Tahmin
Buradaki amaç, müşteri ve üreticinin aynı bakış açısına sahip olup olmadıklarına dair bir fikir edinmeleri ve böylece daha yüksek bir kalite tahmini yapmak için zaman ayırmaya değip değmeyeceğini bilmeleridir. Çoğu durumda, bu aşamada mevcut bir CAD modeli olmayabilir. Eldeki bilgiler sadece parçanın kabaca bir açıklaması olabilir. Bu durumda, halihazırda üretilmiş benzer parçaların maliyeti ile ham malzeme boyutları kullanılarak hesaplama yapılabilir.
Etkileşimli Maliyet Tahmini
Etkileşimli maliyet tahmini, bir dengeye ulaşılıncaya kadar tasarımların ve tahminlerin üretici ile müşteri arasında ileri geri hareket ettiği süreyi temsil eder. Üretici, müşteriye, tasarımın belirli yönlerinin, üretimi aşırı derecede pahalı hale getirdiğini söyleyebilir. Belki toleranslar çok sıkıdır veya tasarımla ilgili başka bir sorun vardır.
Teklif Dokümanı
Teklif dokümanı, işlerin çok ciddileştiği zamandır çünkü belirli bir parça için bir fiyat üretmek için yazılı bir anlaşma yerine geçecektir. Teklif dokümanı, maliyet tahmini için en son noktayı temsil eder.
Maliyet Kategorileri
Tahminlerinizin doğruluğunu etkileyen faktörlerden biri, tüm maliyetleri hesaba katma ve bunları maliyet tahminine uygun şekilde dahil etme yeteneğinizdir. Bu, her zaman kolay değildir. Örneğin, her zaman bazı genel maliyetler olacaktır, örneğin bir CNC işleme merkezi için yağı ve soğutma sıvısı maliyeti gibi. Doğru tahmin yapma açısından bakıldığında, bu maliyetleri tam olarak işe göre paylaştırmayı tercihe edebilirsiniz, ancak pratiklik açısından bakıldığında zahmetinize değmeyebilir.
Maliyetleri gruplayabileceğimiz bazı genel grupları veya kategorileri bir araya getirerek Maliyetlere bakmaya başlayalım.
Genel ve Dolaylı Maliyetler
Bunlar, yağ, soğutma sıvısı, atölye alanındaki kira ve hatta atölye elektrik faturası gibi maliyetlerdir. Bu maliyetleri işler arasında düzgün bir şekilde bölüştürme çabası, muhtemelen harcadığınız zamana değmeyecektir. Bunun yerine, bunları genel olarak tek bir "Genel Gider" kategorisinde biriktirebilir ve kaç saat kullanıldığına bağlı olarak işlere tahsis ederek çeşitli makinelere veya iş merkezlerine bölünmüş bir tür saatlik maliyet oluşturmaya çalışabilirsiniz.
Malzeme Maliyetleri
Malzeme maliyetlerinin işlere tahsis edilmesi daha kolaydır. Ancak, bir üretici talaşları geri dönüştürüyorsa, bunlar da maliyete dahil edilebilir.
İşçilik Genel Giderleri
Çalışanların şirkete toplam maliyeti, belirli bir parçayı imal etmekle harcanan saat ile üretilecek parçalara bölüştürülmesi gerekmektedir.
Makine Maliyetleri
Ürünü üretmek için kullanılan makineleri çalıştırmanın maliyetidir. Makine kiralanırsa veya kredi ile alınırsa bu maliyetlere eklenir. Amortisman ve diğer maliyetler söz konusudur. Makineleriniz için hangi saatlik ücretlerin ücretlendirileceğini bulmak için bir CNC makine tedarikçiniz ile iletişim kurabilirsiniz.
Parçanın Hazırlanması (Setup) Maliyetleri
Parçanın hazırlanması (setup) maliyetleri, makinenin boşta kalma süresinin yanı sıra operatörün parçaları yükleme / boşaltma, takım değiştirme, fikstür değiştirme vb. için harcadığı zamanı da içerir.
Kalite Maliyetleri
Birçok iş, parçaların kalite kontrolden geçmesini gerektirecektir. Parçalar işlem sırasında incelenirken, bu maliyetler hesaba eklenmelidir.
Mühendislik Maliyetleri
Mühendislik maliyetleri, tasarım ve mühendislik işinin maliyetidir. Örneğin, genel üretim maliyetini daha ucuz hale getirecek, ancak kendi başına bir maliyet olan bir fikstür tasarlama maliyeti örnek gösterilebilir.
Takım ve Sarf Malzemeleri Maliyetleri
Çapak alma için parmak frezeler, uçlar, zımpara kağıdı, aşındırıcı diskler gibi bir üretim sürecinde hesaba katılması gereken her türlü sarf malzemesi hesaba dahil edilmelidir.
Dış Hizmetler ve Süreçler
Çoğu üretici, bir üretim sürecinde her şeyi kendi başına yapmaz. Bağlantı elemanları gibi alt bileşenleri bir dış kaynaktan satın alabilirler. Bir montajın bazı bileşenlerini yapmaktan ısıl işlem yapmaya, kaplamalara veya en azından bitmiş malları müşteriye teslim etmek için bir nakliye hizmeti sağlamak için bir alt yüklenici kullanabilirler. İyi bir maliyet tahmini süreci, tüm bunları anlamayı, hesaba katmayı ve gerektiğinde derinlemesine incelemeyi ve iyileştirmeyi kolaylaştıran bir şekilde dahil edilmelidir.
Karlılık ve Maliyet Tahminleri
Kar, bir fiyat teklifini tamamlamak için ayrıntılı bir maliyet tahminine eklenen kalemdir. Pazardaki rekabete, işin riskine, iş hacmine göre değişiklik gösterir.
Görüldüğü üzere, burada "Rekabet" adı verilen bir kısır döngü var. Bir dükkan kar marjlarını düşürürken, diğerleri rekabetçi bir şekilde teklif verebilmek için marjlarını veya maliyetlerini düşürmelidir. Üretim maliyetlerinizi düşürmek, bu döngüde kalıcı rekabet avantajı elde etmenin tek yoludur, ancak Maliyet Tahmininin, üretim maliyetinden geldiğini ve bu maliyetlerin sabit olduğunu unutmayın.
Maliyet Tahmini yapmak emek gerekir. Tahminin doğruluğu, istediğiniz kârı elde edeceğinizden emin olmak için teklifi ne kadar gerçeğe yakın hesaplamanız gerektiğini söyler. Rakiplerinizden daha doğru ve daha hızlı teklif verebilirseniz, daha fazla iş kazanabilir ve onlardan daha karlı olursunuz.
Maliyet Tahminlerinin Tutarlılığı
Şimdiye kadar, tutarlı maliyet tahminlerine sahip olmanın avantajlarını değerlendirdik. Tutarlılık ise verdiğiniz tekliflerin her defasında üretim maliyetleri ile karınızın toplamına ne kadar yaklaştığını açıklamaktadır. Tutarlılık olmadan, bilinmeyenleri örtmek için hata için çok daha büyük bir marj gerekir ve çok daha az rekabetçi olursunuz. Bu durumda, para kaybedebilirsiniz. Bu tür işler için teklifi kaybetmek genellikle daha iyidir.
Tutarlılığı sağlamak, otomasyon kullanımını gerektirir. Birinin excel veya 10 tuşlu hesap makinesiyle, her seferinde tahmin yapması çok fazla değişkene bağlıdır. Daha fazla insan tahmin yapmaya başladıkça bu daha da kötüleşir. Tutarlılık için süreçlerin netleştirilmesi ve insan etkisinin ortadan kaldırılması gerekir.
Tutarlılık ve doğru maliyet tahmini için