CNC İşlemede Takım Maliyetleri
Herhangi bir işte nihai parça fiyatını etkileyen en büyük öğelerinden biri takımlardır. CNC işlemede takım ifadesi, takım işleme, iş tutma fikstürleri, takım tutucular, kesici takımlar veya takım uçlarını ifade edebilir.
İş tutma fikstürleri, kesme işlemleri yapılırken iş parçasını sabit tutan cihazlardır. Takım tutucular, kesme tezgahlarını (torna tezgahları, frezeler veya çok eksenli işleme merkezleri gibi) kesici takımlara bağlar. Kesme aletleri, malzemeyi çıkarmak için iş parçasıyla doğrudan temas eden unsurlardır. Bunlara matkap uçları, testere bıçakları ve broşlar dahildir. Takım uçları birçok kesici takımda kullanılır, ancak hepsinde kullanılmaz. Kesme aletine takıldığında gerçek kesimi gerçekleştiren değiştirilebilir parçalardır.
CNC İşleme için Takım
Bir müşteri bir teklif isteği gönderdikten sonra, yapılacak iş için süreç planlanır. Bu planın bir kısmı takım seçimidir. Bu ilk aşama sırasında, özel takımlar sipariş etmeleri veya oluşturmaları gerekip gerekmediğine karar verilir ve işi tamamlamak için kaç tane takım gerekeceği tahmin edilir.
CNC İşleme için Takım Maliyetini Ne Etkiler?
Metal döküm takımlarında ve diğer sabit imalat maliyetlerinde olduğu gibi, işleme takım maliyetleri büyük ölçüde işin karmaşıklığına bağlıdır. Özel iş tutma fikstürleri gerekmiyorsa, sabit maliyetler daha düşük olacaktır. Aynı şekilde, şirket içinde üretilebilen sınırlı karmaşıklığa sahip özel mal sahipleri genellikle özel bir tedarikçi gerektirenlerden daha ucuza mal olacaktır.
Herhangi bir işleme işindeki bir diğer önemli sabit maliyet, kullanılan kesici takımların veya kesici uçların sayısıyla ilgilidir. Takım uçları nispeten ucuz olsa da, bazen parça başına 5 doların çok altında olsa da, sık sık keskinleştirilmeleri ve değiştirilmeleri gerekir. İşleme tesisleri, bir işi tamamlamak için gereken takım uçlarının sayısını ve türünü doğru bir şekilde tahmin edebilecek ve bu maliyeti tekliflerine dahil edebilmelidir.
CNC İşleme Takımları Ne Kadar Sürede Değiştirilir?
İş tutma fikstürleri süresiz olarak güncellenebilir ve korunabilirken, tek kullanımlık kesici takımlar ve takım uçları harcanabilir ve sık sık değiştirilmelidir. Aslında, bir uç için normal bir ömür 15 dakikalık kesme süresi kadar kısa olabilir.
Kesici takımın ömrü, iş parçası malzemesi ve genel işleme süreci dahil olmak üzere bir dizi faktöre bağlıdır. İşleme işlemlerini gerçekleştirmek için, takım uçlarının kestikleri malzemeden daha sert olması gerekir. Alüminyum gibi yumuşak metallerin işlenmesi karbon çeliği gibi sert metallere göre çok daha kolaydır ve bu nedenle daha ucuzdur. Daha sert metaller, takım uçlarının ve tek kullanımlık kesici takımların ömrünü de azaltır.
Kesici takımların ömrünü uzatmak için kesme hızının düşürülmesi (ısıyı azaltmak için), ilerlemeyi optimize edilmesi (en kısa kesme süresi için) ve kesme derinliğini optimize edilmesi (kesme sayısını en aza indirmek için) önerilmektedir. Yağlayıcı veya soğutma ekipmanı eklenmesi değerlendirilebilir. Proses ayarlamalarının ötesinde, bazı üreticiler, takım ömrünü uzatmak için farklı bir malzeme kullanılmasını veya tasarımda değişiklik yapılmasını tercih etmektedir.
Günümüzde üreticiler için rekabetçi fiyatlandırma çok hayati önem taşıdığından, en yüksek kalite ve en düşük parça fiyatı ile sonuçlanacak tasarım, malzeme ve süreçler için önerileri