Mevcut Kapasitenizi Artırmanın 5 Yolu
Birçok büyük firma kapasite artırımı için büyük paralar harcamaktadır. Ancak KOBİ’ler için bu o kadar da kolay değildir. Bu yazımızda harcama yapmadan mevcut kaynaklarla kapasite artırımı için neler yapılabilir bunları derledik. Tipik olarak kapasiteyi artırmak için fırsatlar sunan beş alanı belirledik.
1. Kalite:
Herkes kusurlu parçaların verimlilik için kötü olduğunun farkındadır. Ancak bazen gözden kaçırılan nokta kötü bir parçanın mevcut kapasiteyi tüketmesidir. Bu parçanın kalite sorunlarını araştırmak ve çözmek için ek bir bütçe ayrılması gerekmektedir.
Kalite isterlerini karşılamayan parçalar, gözden kaçan masraflar yaratır. Bunlar yeniden işleme, hurda, garanti istemi, ve üretim hattının sık sık kesilmesi gibi masraflardır. Bu tip parçaları baştan fark edilerek üretim planından çıkartılması kapasite kullanımını arttıracaktır.
2. Tezgah Kullanımı:
Buradaki kasıt tezgahın çalışır durumda tutmaktan daha fazlasıdır. Tezgahların çalışır durumda olması iyidir, ancak kalite isterlerini sağlayan katma-değerli parçaları beklenen oranda veya döngü süresinde üretmek de aynı oranda önemlidir. Bu sayede bu parçaların müşteriniz tarafından üretiminin tekrar tekrar size gelmesini sağlarsınız.
Makine performansını iyileştirmenin sizin için önemli bir fırsat olup olmadığını görmek için tezgahlarınız için şu iki soruyu yanıtlayın:
• Gün içinde kaç tane katma-değerli parça üretildi?
• Bütün gün katma-değerli parçalar hazırlayıp çalıştırsaydık, gün içinde kaç parça yapabilirdik?
Bu iki sorunun cevabının oranı % 75 veya daha düşükse, tezgah planlamasını yeniden değerlendirmenizde fayda vardır.
3. Ürün Akışı:
Ürün akışı, üretilen parçaların bir tezgahtan diğer tezgaha nasıl aktarıldığını tanımlamaktadır. Aynı zamanda ürün hattını nasıl yönetildiğinin de göstergesidir.
Çoğu zaman, malzeme akışını daha iyi desteklemek için belirli süreç öğelerini analiz ederek, düzeni değiştirerek ve görevleri ayarlayarak gelişmiş performans elde edebilirsiniz. İkinci olarak, üretim hattı darboğazlarına dikkat ederek daha optimum ürün akışı elde edebilirsiniz.
4. İş Emirlerinin Planlanması ve Yürütülmesi:
İş Emirlerinin Planlanması ve Yürütülmesi için ihtiyacınız olan üç şey vardır:
• Gerçekçi üretim beklentilerini yansıtan bir program
• İş emrini yerine getiren disiplinli bir üretim altyapısı
• Teslimat taahhütlerini karşılama çerçevesinde akışı optimize etmek için araçların etkili kullanımı
İyi bir planlama ve yürütme sürecinin hedeflerinden biri tahmin edilebilir verimdir. Akış optimizasyonunu gözden kaçırmadan bu noktaya varabilirseniz, kapasitede önemli artışlar elde edebilirsiniz.
5. Yazılım Çözümleri Kullanma:
Üretim alanında faaliyet gösteren yazılımlar mevcut işleyişiniz dahilinde size destek veren yardımcılardır. Bu yazılımlar ile iş akışınızı takip edebilir, envanterlerinizi kontrol edebilir ve kapasitenizi arttırabilirsiniz. En temel yazılımlar olarak ERP (Kurumsal Kaynak) yazılımlarını inceleyebilirsiniz.
Dilerseniz mevcut üretim altyapınız üzerinden %15’e kadar verim artışı sunan