Hizmet Olarak Yazılım (SaaS) Nedir?
Software as a Service teriminin ingilizce kısaltması olan SaaS, “hizmet olarak sunulan yazılım” şeklinde türkçeye çevirebiliriz. Peki bu ne anlama geliyor? SaaS bulut tabanlı bir servistir, bir yazılımı bilgisayarınıza ya da şirket ağına yükleyip onun üzerinden çalıştırmak ve güncellemek yerine, bu yazılıma internet üzerinden erişmeniz anlamına geliyor. En yaygın örnekleri ise email, takvim ve ofis uygulamalarını sayabiliriz.
Genelde SaaS uygulamaları bir yazılım paketi sunar ve bu pakete kullandığınız kadar ödeme yaparsınız. Bazı servisler ise aylık, yıllık gibi dönemsel ödemeler ile istediğiniz kadar kullanmanıza izin verecek şekilde ücretlendirmede bulunur. Yani, siz uygulamayı şirketiniz için kiralarsınız, kullanıcılar ise internet sunucusu üzerinden bu uygulamaya ulaşır.
Uygulamanın çalışması için gerekli donanım altyapısı, ara yazılımlar, kurulum ve veriler servis sağlayıcısının sunucusunda depolanır. SaaS modeli, şirketinizin bir uygulamayı hemen almasını ve kullanmaya başlamasını sağlar.
Örnek verecek olursak, Outlook, Gmail veya Yahoo! vb. mail sağlayıcısı kullanıyorsanız siz de bir SaaS kullanıcısınız demektir. İnternet sunucusu üzerinden burdaki email hesaplarınıza ulaşabilirsiniz, tüm mailleriniz sağlayıcıların sunucularında depolanır ve istediğiniz zaman eski maillerinize ulaşırsınız. İnternete bağlanabilen tüm cihazlardan kolaylıkla hesabınıza ulaşıp maillerinizi kontrol edebilirsiniz.
SaaS’ın Avantajları Nelerdir?
Gelişmiş donanım ihtiyacının olmaması: SaaS uygulamasını kullanmak istediğiniz, herhangi bir yüksek maliyetli donanım almanıza, bunları kurmanıza ve daha sonrasında bakım, işletim için ek ücret ödemenize gerek yoktur. Geleneksel yöntemlerde kulanılan sunucular ve network anahtarları gibi donanımların kurulumu oldukça zordur ve bir bilgi işlem uzmanı tarafından kurulması ve yönetilmesi gerekir. SaaS, bu gereksinimi ortadan kaldırarak küçük ölçekli firmaların da bu tür yazılımları kullanmalarına olanak tanır ve ERP, CRM gibi gelişmiş uygulamaları bilgisayar, sunucu gibi yüklü yatırım yapmadan ulaşmanızı sağlar.
Güvenlik: Uygulamaların ve yazılımların çalıştırıldığı bulut altyapısının servis sağlayıcıları aynı anda çok sayıda uygulamayı bünyesinde barındırmaktadır. Bu uygulamaların sağlıklı ve güvenli çalışmaları için şirketlerin kendi başına ayıramayacakları çok yüksek bütçeler ayırarak gerekli önlemleri almaktadır. Bu nedenle bulut altyapıları dışardan gelecek kötü niyetli saldırılara karşı dayanıklıdır. Alınan bu önlemler ile verilerinizin güvenliği sağlanmaktadır.
Bakım ve güncelleme kolaylığı: Uygulamalar ve yazılımlar bulut üzerinden çalıştığı için servis sağlayıcı bunları merkezi olarak sık sık günceller ve genellikle herhangi bir kesinti yaşanmaz. Ayrıca zaman zaman güvenlik ve performans testleri yürüterek sistemin düzgün çalışmasını da garanti altına alır. Fakat eski tip yazılım ve şirket için sunucularda, bakımlar belirli periyotlarla yapılır ve uzun servis kesintileri yaşanır. Bu da şirket için hem maliyetleri, hem de işleri yavaşlatan bir durumdur.
Kullandığın kadar öde: Kurulum gerektiren ve lisans ücreti ödenen yazılımların tersine kullandığınız kadar ödeme yaparsınız. İstediğinizde bu miktarı arttırıp azaltma imkanınız olur.
Ücretsiz sunucu yazılımı: SaaS uygulamalarına genellikle internet sunucu üzerinden bağlanabilirsiniz. Bazı uygulamalar küçük arayüz paketlerine, eklentilerine ihtiyaç duyabilir, fakat bunların kurulumu geleneksel bir yazılımın kurulumuna oranla daha kolaydır.
Ofis dışı çalışma kolaylığı: SaaS ile verilerinize ofis dışından ulaşım mümkündür. Kullanıcılar, mobil uygulamalar ya da internet sunucusu üzerinden ağa bağlı bir cihazla hesaplarına ulaşabilir. Ayrıca uzaktan erişim ile ilgili yaşanacak güvenlik problemleri ile ilgili bir çalışana da ihtiyacınız olmayacaktır, güvenilir SaaS sağlayıcılarının sunucularında gelişmiş güvenlik duvarları bulunmaktadır.
Uygulama verilerine her yerden kolay ulaşım: Uygulama tarafından işlenen ve oluşturulan veriler yine bulut üzerinden depolandığından kullanıcılar internet bağlantısı olan tüm cihazlardan bunlara ulaşabilir. Bu veriler bir kaç sunucu üzerinde depolanıp yedeklendiği için herhangi bir veri kaybı ihtimali bulunmamaktadır.
Özetleyecek olursak, SaaS teknolojisi gelecek vadeden ve küçük-orta işletmelerin büyük firmalarla rekabet gücünü arttıran bir teknoloji olarak karşımıza çıkıyor. Böylece SaaS teknolojisi düşük maliyetlerle gelişmiş araçların kullanılmasına imkan sağlayarak firmaların büyümelerinde büyük rol oynuyor.
Costifier da bir SaaS uygulamasıdır ve herhangi bir kurulum gerektirmeden, kısa zamanda üretmek istediğiniz parçanın maliyetini size özel oluşturulmuş model ile hesaplar. Siz de SaaS teknolojisinden yararlanan yazılım çözümlerimizle tanışmak ister misiniz?
Referans ve daha fazla bilgi için :