Teklif Hazırlama Sırasında Sıkça Yapılan 5 Hata
Bir parça imalatında diğer her şey düzgün ilerlemiş olabilir, fakat eğer maliyet tahminleriniz yanlışsa, bu hata şirketinizin zamanına, parasına ve itibarına mal olabilir. Firmanızın hayatta kalması için doğru fiyat tahmini şarttır.
Çoğu zaman, maliyet tahmininizdeki hatalar hemen belli olmaz. Bu hataları, teklif aşamasında bulmak, işletmenizin kârlılığını yükseltmenin ilk adımıdır.
Sizin için sıkça yapılan 5 teklif hazırlama hatasını derledik.
1. Elle Hesaplamalar Yapmak
Doğru maliyet tahminleri yapmak için doğru araçlara ihtiyacınız vardır. Çalışanlarınızın maliyet tahmin hesaplamalarını hala elle yapıyor olması büyük hata riski yaratır ve süreci gereksiz yere yavaşlatır.
Müşterileriniz, hızlı ve tutarlı teklifler bekler. Bunu sağlamak, müşterilerinizi kaybetmemek için çok önemlidir. Tutarlı teklifler için hesaplamaların güvenilir bir araçla yapılması gerekmektedir.
2. Yazılımın Tüm Sorunlarınızı Çözmesini Beklemek
Yapmanız gereken tek şeyin bir program kullanmak olduğunu varsaymak kolaydır. Maliyet tahminleme yazılımları, kesinlikle kullanmanız gereken harika bir araçlardır, ancak bu yazılımlar eğer sizin şirketinize özel hazırlanmadıysa gerçek maliyetlerden uzaklaşacaktır. Hem tasarım hem de üretim alanındaki farklılıklar büyük maliyet hatalarına yol açabilir.
Diğer bir yandan yazılıma gerekli girdilerin yapılması ile gerçek maliyetler hesaplanabilmektedir. Hesaplama yöntemlerinde gelişen teknoloji ile %90 gibi yüksek bir doğruluk oranında maliyet hesaplaması mümkün olmaktadır. Ancak bu seviyeye çıkılması, firmanızın eski verilerinin paylaşılarak bu veriler üzerinden öğrenen akıllı algoritmalar ile mümkün olabilmektedir.
3. Tahminlerde Yeterli Bütçe Ayrılmaması
Bir projenin başarısı için uygun maliyet tahmininin gerekli olduğunu bilinmesine rağmen birçok firma bunu doğru yapmak için gereken önemi göstermemektedir. Profesyonel yazılımlar kullanmak yerine Excel üzerinden basit hesap tabloları ile teklif hazırlamaktadır.
Bunu bir yatırım olarak düşünebilirsiniz. Bu tür değişikleri erkenden devreye sokmak, hatalı maliyet hesaplamaları nedeni ile işi kaybetmek veya zarar etmek gibi problemlerden kurtaracaktır. Böylece müşteriler ile ilişkileri kuvvetlendirerek sizi güvenli bir imalatçı haline getirecektir.
Bu tür değişiklikler korkutucu ve gereksiz görünebilir, ancak maliyet tahminine yeterli zaman ve bütçe ayırmamak, daha sonra size büyük kayıplar olarak geri dönecektir.
4. Risk / Varsayımlar / Fırsatlar Kaydı Oluşturmama
Bu hata, çok az sayıda firmasının üzerinde durduğu ama en önemlilerinden biridir. Firmanız, maliyet değerlendirmesinde bazı riskler (işgücü tahmini, tedarik süreleri gibi), tahminler (malzeme maliyeti gibi) ve fırsatlar belirleyerek bir fiyat belirlemiş olabilir. Bunların kayıt altına alınması ve belli dönemlerde güncellenmesi gerekmektedir. Daha sonra, hangi risklerin veya varsayımların gerçekleştiğini ve gelecekte hangilerinden kaçınılması gerektiğini değerlendirmek için bu listelere geri dönebilirsiniz. Bu sayede öngördüğünüz riskler, varsayımlar ve fırsatlar güncelliğini her zaman koruyacak ve size daha doğru teklifler hazırlamak için yardımcı olacaktır.
5. Proje Tamamlandığında Maliyet Tahminlerini Gözden Geçirmeyi İhmal Etmek
Bir üretim tamamlandıktan sonra bile maliyet tahminlerinizi geliştirmek için yapmanız gerekenler devam etmektedir. Bir projeyi tamamladığınızda, maliyetlerin teklif aşamasında hesaplanan değerlerden ne kadar saptığına bakılması gerekmektedir.
Maliyet tahmininin nihai olarak projenin kendisine nasıl yansıdığını ayrıntılı bir şekilde analiz etmek için zaman ayırmazsanız çok değerli bir fırsatı kaçırmış olursunuz. Teklif sırasında hesaplanan maliyetten sapıldığının görülmesi durumunda, bunların incelenmesi ve aynı hataların yeniden yapılmaması gerekmektedir. Hatalarınızı inceleyerek maliyet tahminlerinizin doğruluğunu küçük bir yüzde oranında bile artırabilirseniz, uzun vadeli tasarruflar için büyük kazanımlar elde etmiş olacaksınız.
Maliyet tahmini yapmak sandığınızdan da zor bir süreçtir ama